Det nordiske ophavsretssymposium 2024

I sidste uge afholdt DSFO det nordiske ophavsretssymposium med stor succes.

Siden det sidste symposium i 2022 er DSM-direktivet blevet implementeret, og AI-teknologien har udviklet sig med kvantespring. Denne udvikling rejser nye udfordringer for ophavsretten, herunder spørgsmål om beskyttelsen af AI-skabte værker, ejerskab af disse, og hvorvidt AI-teknologi kan føre til ophavsretskrænkelser, alt noget vi og stjerneparaden af oplægsholdere, panelister og deltagere dykkede ned i under de to dage.  

Symposiet blev afholdt i Den Sorte Diamant, hvor implementeringen af DSM-direktivet i de nordiske lande og de udfordringer, som AI-teknologi rejser, blev drøftet. Diskussionerne fokuserede blandt andet på mulige ophavsretskrænkelser og beskyttelse af værker skabt ved hjælp af AI.

Torsdagens program startede med en gennemgang af vigtige ophavsretssager, lige fra Harry Potter til Den Lille Havfrue. Der blev drøftet alt fra lovligheden af at kopiere indhold fra podcasts og ophavsretten til skulpturer, til brugen af Instagram-skærmbilleder som citat og lovligheden af Google Jobs. Derudover blev implementeringen af DSM-direktivets artikler 15 og 17 præsenteret, og der var debat om rettighedshaverne oplevede rimelige betalinger for teknologitjenesternes brug af deres rettigheder.

Fredag skiftede fokus til de praktiske aspekter af AI og ophavsret, hvor temaer som licensering af rettigheder til AI-systemer og brugen af store datasæt som brændstof for AI blev diskuteret. Højdepunkterne inkluderede en demonstration af AI-teknologi i praksis og diskussioner om ophavsretsbeskyttelse af AI-genereret indhold. Der blev også kigget nærmere på de amerikanske retningslinjer, som udelukker ophavsretlig beskyttelse, hvis et værk er frembragt med mere end minimal inddragelse af AI.

Symposiet samlede eksperter og deltagere til en livlig debat om, hvordan fremtidens ophavsret skal tilpasses de udfordringer, som teknologiske fremskridt bringer, særligt med fokus på balancen mellem innovation og rettigheder.

Vi glæder os meget til at følge op og til at se alle igen i Island i 2026